redukcyjna

Żywienie w nadwadze i otyłości

Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka powoduje w pierwszej kolejności nadwagę, następnie zaś może doprowadzić do otyłości. Takie zwiększanie masy ciała następuje w wyniku nadmiernego wypełnienia tłuszczami już istniejących komórek tłuszczowych lub tworzenia nowych, albo jest efektem obydwu zjawisk równocześnie. Rozwój otyłości jest spowodowany brakiem równowagi pomiędzy ilością dostarczanej organizmowi energii a jej wydatkami i musi to trwać przez dłuższy czas. Przyczynami tej nierównowagi mogą być: nadmierna konsumpcja żywności w stosunku do potrzeb lub zmniejszenie aktywności fizycznej w ciągu doby i jednoczesne nie zmniejszanie ilości dostarczanej z pożywieniem energii. W powstawaniu nadwagi i otyłości współdziałają czynniki genetyczne, biologiczne, psychologiczne i środowiskowe.

Najczęściej mamy do czynienia z otyłością brzuszną.

Nadmierne gromadzenie się tłuszczu w jamie brzusznej sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego i nasileniu zmian miażdżycowych, co prowadzi w konsekwencji do wielu schorzeń, takich jak: nadciśnienie tętnicze, niedokrwienna choroba serca, cukrzyca typu 2, przewlekłe choroby nerek a także niektórych nowotworów. Inne choroby, do których może doprowadzić  nadwaga to zwyrodnieniowa choroba stawów, zespół bezdechu śródsennego czy kamicy żółciowej.

 

 

Oferujemy Państwu trzy warianty do wyboru.

3 dniowa

55.00 Dodaj do koszyka

7 dniowa

100.00 Dodaj do koszyka

14 dniowa

190.00 Dodaj do koszyka