sportowa

Żywienie w sporcie

 shutterstock_322464023

Wśród naukowców panuje zgodne przekonanie, że dieta ma poważny wpływ na wydolność sportową. Dobrze zaplanowana strategia żywieniowa stanowi wsparcie dla każdego programu treningowego – niezależnie od tego, czy ćwiczymy aby poprawić sprawność fizyczną, czy trenujemy przed oficjalnymi zawodami. Sposób odżywiania sprzyja skutecznej regeneracji między treningami, zmniejsza ryzyko chorób lub przetrenowania oraz pomaga osiągnąć jak najlepsze wyniki.

Każdą dyscyplinę sportu i każdego sportowca, cechują inne potrzeby  i wymagania żywieniowe. Nie istnieje więc jedna dieta, która odpowiadała by wszystkim. Istotne jest, aby sportowcy zaspokajali swoje potrzeby energetyczne w okresach ostrych treningów w celu osiągnięcia poprawy wydolności i zachowania dobrego zdrowia. Nieprzestrzeganie odpowiedniej kaloryczności może obniżyć wydolność, spowolnić regenerację, spowodować zaburzenia funkcji hormonalnych u kobiet i zwiększyć ryzyko zmęczenia, urazów i chorób.

Ważnym paliwem dla trenujących osób są węglowodany, które organizm przechowuje w postaci glikogenu w wątrobie oraz mięśniach. Ich zasoby trzeba uzupełniać codziennie a im dłuższy i intensywniejszy trening lub zawody, tym większe jest zapotrzebowanie organizmu na węglowodany. Są konieczne do podtrzymania wszystkich funkcji życiowych, w tym pracy mózgu, dlatego nie może ich po prostu zabraknąć.

Budulec dla nowych tkanek a także regenerację komórek zapewniają nam aminokwasy z białek. Przy ich udziale wytwarzają się także enzymy, hormony i przeciwciała. Sportowcy mają zdecydowanie wyższe zapotrzebowanie na białko niż osoby nieaktywne. Dodatkowo białko jest im potrzebne do skompensowania zwiększonego rozpadu białek mięśniowych, które występują w czasie intensywnych ćwiczeń i po nich, a także do budowy nowych komórek mięśniowych.

Tłuszcz w przypadku sportowców powinien stanowić 20-35% kalorii. Niektóre jego składniki są niezbędne, gdyż stanowią część struktury wszystkich błon komórkowych, tkanek mózgowych, osłonek nerwów i szpiku kostnego(chronią narządy wewnętrzne). Tłuszcz w żywności dostarcza również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin w nim rozpuszczalnych (A, D, E, K) oraz jest ważnym źródłem energii jakże potrzebnej do ćwiczeń fizycznych.

Przed rozpoczęciem treningu lub zawodów należy się upewnić, że organizm jest dostatecznie nawodniony, a w trakcie wysiłku dążyć do zminimalizowania odwodnienia. Poważne odwodnienie może spowodować zmniejszenie wytrzymałości i siły, jest też przyczyną chorób związanych z przegrzaniem. Równie niebezpieczne jest nadmierne nawodnienie przed i w trakcie wysiłku fizycznego. Picie zbyt dużej ilości wody może tak rozrzedzić krew, iż spadnie stężenie sodu, co choć zdarza się niezwykle rzadko, potencjalnie jest śmiertelne.

Choć intensywne ćwiczenia zwiększają zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, to w przypadku stosowania zrównoważonej diety, nie ma zazwyczaj potrzeby ich uzupełniać.

 

 

 

 

Na podstawie: Anita Bean „Żywienie w sporcie”

Oferujemy Państwu trzy warianty do wyboru.

3 dniowa

35.00 Dodaj do koszyka

7 dniowa

70.00 Dodaj do koszyka

14 dniowa

130.00 Dodaj do koszyka